on saanut tehdä töitä leipänsä eteen viikolla.

Esim saunan kuistin siivoaminen oli Erittäin Tärkeä Työmaa. Keräsin Miehen kanssa likaiset matot pestäväksi. (Kyllä, matot on nyt pesty ja kuivuivatkin, viimeiset kuivateltiin saunassa.) Neiti Työnjohtaja nuuski tarkasti joka kolon, jokikisen maton ja oli yleisesti koko ajan jaloissa. Taisin tallata Työnjohtajan varpaille monta kertaa, mutta ei se tahtia haitannut.

Samoin Työnjohtaja on seurannut erinäisiä perunankaivuuhommia. Silmä tarkkana ja nopeana kuin salama siepannut pinnalle tulevia perunoita. Lisäksi iltalenkin jälkeen on vielä pitänyt käydä erikseen tarkastamassa, josko perunankaivaja olisi ollut niin huolimaton, että olisi jättänyt perunan näkyviin. Välillä on pitänyt Työntarkastajan ihan erikseeen kuopaista vielä kaivettua vakoa. Se jos mikä osoittaa Työntarkastajan ottavan työnsä Erittäin Vakavasti. Se mitä on löytynyt on työntarkastaja pitänyt löytöpalkkionaan tai jakanut HerraLaarrssonin kanssa. Muuten isäntäväellä ei olisi asiaa vastaan mitään, muuta kaasutus yöllä on sitten niin kamalaa, että hajuun välillä herää.

Huolimatta rotuominaisuudestaan noutavana lintukoirana, ei Työntarkastaja siviilissä eli Neiti Sieväsenä ole mitenkään kiinnostunut linnuista. Ei vaikka päältä lentää kaikennäköistä hanhiparvea meteliä pitäen. Sen sijään HerraLaarrsson yrittä epätoivoisesti paikantaa lintuparvea, joskus jopa onnistuen. Olenkohan kertonut, että HerraLaarrssonin suurin hetki oli se, kun kirkonkylän satapäinen naakkalauma vieraili istuskelemalla isossa pihakuusessamme. Silloin ei HerraL tiennyt miten päin maailma makaa.

Työntarkastaja valvoo eritoten emännän unta.  Jos emäntä nousee, sekin nousee. Ja kun emäntä menee jatkamaan unia tai iltapäivänokosille, asettuu se strategisesti sopivaan paikkaan nukkumaan koiranunta toinen silmä auki. Täytyy kyllä todeta, ettei Työntarkastaja ole aina asiansa tasalla. On emäntä  päässyt muutaman kerran aamulla töistä tulleessaan  yllättämään sen sikiunesta!

Työntarkastaja näkee välillä unta, ehkä huonosti tehdyistä töistä. Silloin se  alkaa ulvomaan keskellä yötä. Pitkään ja hartaasti. Sitä pitää ihan mennä silittelemään, että se lopettaa. Joinakin öinä tämä saattaa toistua useamman kerran.

Nyt Työntarkastaja nukkuu reporankana olohuoneen lattialla, vaikka isäntä meni tarkistamaan emännän auton nestepitoisuudet. Ehkä on vielä liian aikaista nousta ja olla valppaana.

Emäntä on sen sijaan valppaana : Kohta matkalla pohjoiseen!