että köyhällä ei ole varaa kuolla.

Kun kerran on pakko kaikkien tämä maallinen vaellus päättää aikanaan, niin siitähän sitten myös rahastetaan viimeisen päälle.

Silloin kun rakas ihminen kuolee, haluavat omaiset järjestää hautajaiset. 

Katsotaanpa: arkku, kuljetukset sairaalasta tai kotoa ruumishuoneelle, sieltä mahdollisesti krematorioon. Uurna, muistolaatta uurnalehtoon, (170€!!)  tai hautapaikka ja kivi. Jos ei kuulu kirkkoon, niin joutuu maksamaan papin toimitukset,  kappelin vuokran ja vähän suuremman maksun hautapaikasta.  Haudan kaivamisestakin kai joutuu maksamaan. Kukkien hinta riippuu siitä mitä haluaa. Kukkalaite arkulle maksaa n. 40-60 €. Haudalle laskettava kukkavihko 20- 60 €. Yksittäinen kukka n. 4 €. Riippuen kukista ja kukkavihon suuruudesta. 

Muistotilaisuus. Riippuu siitä missä pidetään, mitä tarjotaan, paljonko ihmisiä.  Jos muistotilaisuudessa on pitopalvelun tarjoamat ruuat, voi laskea hinnaksi n. 25-30 €/ henki. Jos on suvun naiset (yleensä) jaksaneet hoitaa muistotilaisuuden tarjoamiset, pääsee halvemmalla. Usein koti on liian pieni paikka hautajaisten pitoon joten on vuokrattava siihen tarkoitukseen jokin paikka tai kirkonjäsenenä saa ilmaisen (?) tilan seurakuntakodista.

Kuolinilmoitus lehdessä maksaa ja paljon. Kahden palstan ilmoitus n. 500 €.

Perunkirjoitus: Jokaikinen virkatodistus mikä tarvitaan, maksaa 25 €. plus muut kulut.

Ihan mutu menetelmällä saatu kustannusarvio seuraavanlaisista kuvitelluista hautajaista:arkku, kukat, 30 henkilöa, ruokatarjoilu, kirkkoon kuulumaton, muuttanut 6 kertaa  paikkakunnalta toiselle eri maistraattien alueella, haudataan kirkkomaahan, hautakivi, kuolinilmoitus.    4000 €, vähintään.

Täytyy vissiin aloittaa säästäminen kuolemaa varten. Ei ole todellakaan edes mieleen juolahtanut että kuoleminen se vasta maksaakin! Ennenkuin nyt, kun asia isän myötä tuli ajankohtaiseksi.