naisilla ovat järjestyksessä: ajoneuvonkuljettaja, varastotyöntekijä, lehdenjakaja, puhelinmyyjä, puutarhatyöntekijä jne jne. Näistä ammateista jää eniten naisia työkyvyttömyyseläkkeelle.

Kahdesta on minulla henkilökohtaisia kokemuksia, enkä lainkaan ihmettele, jos naisia jää työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta ei suinkaan masennuksen takia.

Lehdenjakajan työajat ovat sellaiset, että elimistö ei oikein taida sopeutua kaikilla siihen. Tulee sydänvaivoja ja diabetestä ja mitä kaikkea muuta siitä tulikaan. Olen niistä lukenut, mutta onneksi ei kaikkia "masennuksenaiheita" muista. Sitä paitsi työ kuluttaa varsinkin olkaniveltä, jos on autopiirin jakaja. Lehdenjakajan työssä ei paljon sosiaalista yöelämää vietetä.

Puutarhatyöntekijän työ on yksinkertaisesti niin raskasta, että nivelet kaikki ovat kovilla. Raskasta nostamista, yksitoikkoisia ja samanlaisia liikkeitä melkein koko vuoden. Ulkona ollaan satoi tai paistoi. Tämä on taimitarhan arkipäivää. Ja kun nostaa syksyllä sitä miljoonatta astiataimea, niin pikkuisen jo korpeaakin.

Olen ollut muutamilla puutarhoilla työssä ja paikoissa on eroja, niin töitten kuin myös niin tärkeän kiitoksen kanssa. Vaikka sanotaan, että kissa kiitoksella elää, on se kuitenkin mukavaa kun kiitetään. Jaa, tämä nyt ei mitenkään liity eläkkeellejäämiseen.

Mahtaakohan masennuksen syy aina olla työssä. Jospa se onkin kotielämässä, elämässä yleensä. Ja siitä miten tämän elämän ylipäätänsä ottaa. Kyllä kai tässä masentuu, jos alkaa valittamaan kaikesta ja kaikista ja vielä kaikesta muustakin. Sitä tavaraa kyllä riittää. Pienestä palkasta aina Obaman koiran rotuun ja kaikkeen siltä väliltä.