on vallannut aikalailla vapaa-ajan. Nimittäin sukututkimus.

Kaikki sai alkunsa jo viime vuonna, kun aloin tutkia Miehen äidin ja isän sukuja. Äidistä nyt löytyy jotain (s.1913, k. 1959). Ja sitä paitsi on yksi siskokin elossa vielä. Mutta Miehen isä.  Ainoa tieto joka tähän asti on irronnut isänisästä; syntynyt Suomen Karjalassa, naimisiinmeno ja yhden lapsen syntymä - ja yhden lapsen kuolinaika. Ja mitään muuta ei ole. Tosin olenkin täysi amatööri näissä jutuissa, enkä kotikonetta pitemmälle voisikaan lähteä asioita tutkimaan, ainakaan tällä hetkellä.

Sitten innostui isäni, jolla on viimeiset hetket tässä maailmassa menossa. Ja siinä suvussa sitten löytyykin. Isä vielä muistaa hyvin serkkujen ja tätien  ym muiden sukulaisten ja kyläläisten nimiä  ja tapahtumia 80 vuoden takaa. Muistissa ei ole mitään vikaa, mutta voimat ehtyvät aivan silmissä.

Ainoa tosi iso ja paha juttu tässä sukututkimuksessa on se, että se nielaisee karvoineen päivineen: Ihan vaan vilkaisen... ja huomaa että onkin istunut koneella monta tuntia.

1346317861_img-97808ccc26861241f55f5ae0e

Tässä Eugenia Platonova, Ämmä. Syntynyt noin 1855. Tarkkaa aikaa ei osata sanoa, koska hänet oli lapsena löydetty hyljättynä Venäjän maalta. Kuva on otettu Karjalan Kannaksella ehkäpä 1930 luvulla. Silloin Eugenia on mutkien kautta tullut Vuokselaan jo lapsena, mennyt naimisiin itseään melkein 40 vuotta vanhemman miehen kanssa (joka oli isäni isänisänisä) 1800 luvun loppupuolella. Kuollut evakkomatkalla Vilppulassa 1940. Lyhykäisyydessään.

Minun mielikuvitustani nämä  kaikki ihmiskohtalot kiehtovat aivan suunnattomasti. Jotenkin ihmiset muuttuvat kuin eläviksi. Mietin minkänäköisiä he ovat mahtaneet olla. Millaisissa oloissa eläneitä. Miltä on tuntunut kun lapsi toisensa jälkeen kuolee yskään, kuumeeseen, pistoksiin, tuhkarokkoon, nälkään tai lapsi syntyy kuolleena. Millainen on ollut naisen osa. Mitä tapahtuu kun nainen jää lasten kanssa yksin miehen kuoltua. Mihin nainen menee lapsilaumansa kanssa. Millaista on elää uusimpana miniänä talossa, jossa asuu appivanhemmat ja useampi veljes vaimoineen. Miten ihmeessä ihmiset pärjäsivät savupirteissään talvella.

Tässä muuten yksi  syy miksi varhaisjakelija on ajellut miten sattuu.....

Nyt pitää vähän helpottaa. Meinaa jäädä nelijalkaisetkin ilman ulkoiluttamista. Mies on hermostua allekirjoittaneen koneella istumiseen ja hajamielisyyteen ynnä nenä kiinni kirjoissa olemiseen.