(Huom. Tämä on kirjoitettu kuusi/ seitsemän  vuotta sitten)

parikymmentä vuotta sitten, kuinka monimutkaiseksi tämä maailma menee. Muka tietokoneet helpottaa elämää. Ja kissanpaskat!

Ennen mentiin paikalliseen laboratorioon, otettiin lappu ja odoteltiin vuoroa. Nyt pitää tilata aika jostain HUS:sista, että pääsee labraan omaan kylään. Kohta kai sekin siirtyy kolmenkymmenen kilometrin päähän säästösyistä. Taksit ja bensakauppiaat alkaa tienaamaan.

Tässä päivänä muutamana hain paketin postin palvelupisteestä. Odottelin kymmenen minuuttia kun täti naputteli tietokonetta ja piti ottaa sieltä sivulta ja tältä sivulta ja etsiä. Ennen annettiin lappu virkailijalle, joka haki paketin, antoi sen ja sillä siisti.

Kylästä on lopettanut viiden viimeisen vuoden kuluessa K-kauppa, Osuuspankki. Vuoden vaihteessa lopettaa Aktia pankki. Terveyskeskus loppuu ihan varmasti, vaikka kaupungin virkamiehet  valehtelevat  vakuuttavat silmät kirkkaina toisin. Sitten kun terveyskeskus sulkeutuu, lopettaa myös apteekki. Kunhan kirjaston tädit jää eläkkeelle muutaman vuoden päästä, sulkeutuu myös kirjasto. Kylään jää  S-ryhmän kauppa, kukkakauppa, jalkahoitaja, kaksi kampaamoa, ja seurakunnan/Punaisen Ristin kirpputori ja yksi lounaspaikka. Niin ja postin palvelupistekin lopettaa.

Aktia pankin sedät sanoo, että palvelut säilyy ihan samanlaisina kymmenen kilometrin päässä. Juu varmaan säilyy. Sanokoot sen sille mummolle, kun käy pankissa rollaattoria työntäen. Olen muutaman kerran käynyt siellä kymmenen kilometrin päässä olevassa pankissa. Jos ei muuta, niin jonottaa ainakin saa parin ruokatunnin verran. Ne on näet ne tietokoneet aika hitaita näppäillä.

Kunnantaloa on korjattu puolella miljoonalla. Nyt se  on seisonut tyhjillään viisi vuotta. Komea talo,  italialaista marmori oikein!

Pohjanpitäjänlahden rannalle on kaavoitettu monta kymmentä omakotitonttia. Kuka hullu nyt tälläiseen kuolevaan kylään tulisi. Vanhuksetkin yritetään saada suurempaan liikekeskukseen vähentämällä hoitopaikkoja sivukyliltä. Sitten voidaan vähentää kotihoidon henkilökuntaa. Ja taas säästyy rahaa. 

Ei meiltä puutu enää kuin mikrosiru niskasta. Sitten voisi kulunvalvoa esim vessassa käyntejä ja määrätä jätevesimaksunkin määrätä sen mukaan. Ja paljon muuta.  

Mitä kaikilla säästöillä tehdään? Juu, tilataan uusia tietokoneohjelmia kaupungille ja sairaanhoitopiireille! Jotka eivät toimi kunnolla ennenkuin sitten, kun on määrä hommata taas uusi ohjelma.