Joskus hamassa nuoruudessani olin oikea lukutoukka. Kaikkea muuta, muttei läksyjä.

Isä kun oli ankaran uskonnollinen, ei antanut lainata kirjastosta kirjoja, joten niitä kannettiin salaa(?) takin alla kotiin. Viisikkoja ja Polvan Tiina- sarjaa ainakin. Niitä sitten piiloteltiin matikankirjan välissä ja oltiin tekevinään läksyja.  Lukuhimossani luin Suuren Maailmanhistorian ja Raamatunkin läpi moneen kertaan.  Taisi siinä mennä Lääkärikirjakin samaan syssyyn. Kaikki mainostekstitkin piti tankata pesuainepurkin kyljestä.

Kun muutimme Miehen kanssa yhteen, (me syntiset vuonna 1971) luin ihan kaikkea mitä käteen sattui. Lasten syntymän jälkeen taisi tahti kiihtyä. Pari kirjaa saattoi mennä päivässä. Velliä hämmentäessäkin piti lukea. Ruokapöydässä lukeminen ei ole meillä sentään ollut tapana,  paitsi nyt kun olemme Miehen kanssa kahdestaan. Siihen aikaan oli tv:ssä kaksi kanavaa, tietokoneista ja pleikkarista ei nähty edes unta.

Pikkuhiljaa alkoi kirjoja kertyä. Taitaa niitä olla 300-400 sataa kirjahyllyssä ja pari sataa "kotimuseossa".

Sitten tuli uudet tv- kanavat, maksutv ja tietokone ja lukuharrastus hiipui sitä mukaa. Nyt luen enää pääasiassa muutaman hetken ennen nukkumaan menoa. Parhaillaan on menossa Outi Pakkasen "Murhan jälkeen mainoskatko. Sitä on nyt luettu ainakin viikko.

Kyllä harmittaa. Pitäisi pistää telkkari lomalle ja tietokone kaveriksi. Joka kerta kirpparilta tullessa on kuitenkin ihan takuuvarmasti kirja jos ei enemmmänkin kainalossa. Eilisen saalis oli vitsikirja. Ajattelin antaa sen Jyykiboille, mutta siinä on sen verran härskejä juttuja etten taidakaan. Lisäksi haaviin sattui Ilkka Koiviston "Lähtö Caracasista" ja Totti Karpelan "Pyöveli harvoin näyttelee". Edellisellä kerralla Eeva Nikoskelaisen "Hytösen oireyhtymä".

Mikähän kiire nyt muka on? Ei enää lapsia kotona, ei pyykinpesua saunalla, ei käsin tiskaamista. No töissä pitää käydä, mutta tällä hetkellä ei ole kuin yksi työpaikka ja sekin osa-aikainen. Luulisi olevan aikaa lukemiselle. Mutta ei.

Vanhaksi kai sitä on sitten tulossa. Tai sitten on tunteja otettu pois vuorokaudesta.