on tältä samalta paikalta seurailtu jo paria vuotta vaille viisikymmentä vuotta. Se on ihmisen elämässä aika pitkä aika. Vaikkakin on hujahtunut perheen ja työn parissa liian nopeasti. 

Aikoinaan kun tähän muutettiin, ohi kulki hiekkatie, jossa autoja ajeli hyvin harvakseltaan, muutama kymmen pahimpaan ruuhka-aikaan,  bussi kolmasti päivässä molempiin suuntiin.Eikä juurikaan sorkkaeläimiä näkynyt. 80-luvulla tietä oiottiin ja se asfaltoitiin. Ja siitä alkoi liikenteen kasvu. 

Tänä armon vuonna 2020  liikenne on 100-150 autoa tunnissa, talvella hieman vähemmän,  rautarekkaa ja muuta rekkaa, traktoreita näin kesäaikaan ihan kiitettävästi. Moottoripyöriä liikaa. Bussi kulkee koulupäivinä 08.15 ja 15.30 takaisin. muutamia pyöräilijöitä uskaltautuu vielä, mutta meikäläinen ei enää tällä tiellä uskalla pyöräillä. Puutarhan vakituinen puutarhuri taitaa pyöräillä töihin vuoden ympäri kirkonkylältä Puutarhalle, n. 8 km suuntaansa, vaikka nykyään taitaa huristella sähköpyörällä. Peuroja, hirviäkin jopa, näkyy ihan pihapiirissä. Ja pelloilla suuria laumoja. 

Kesämökkiläisiä on paljon,samoin turisteja. Puutarhan ja muidenkin viljelijöiden traktorit ajavat kiitettävästi. Ja kun ukkosen kaltainen kumu alkaa kuulua, on paras pysyä tieltä pois. Silloin tulevat kuolemaahalveksuvat motoristit. Tässä kuudenkympin rajoitusalueella pahimmat nopeudet ovat pitkälti toistasataa. Autoilijat suht kiitettävästi noudattuvat suurin piirtein nopeusrajoitusta ja jopa jotkut motoristit. Peurakolareita tässä sattuu kuukausittain. Ja koko kaupungin alueella niin paljon, ettei se ole uutinen paikallislehdessäkään enää.  

Pahimpaan aikaa perjantai-iltapäivästä iltaa ja sunnuntai iltapäivällä on ihan turha yrittää puhua pihalla, jos toinen on muutaman metrin päässä. Huutamaan joutuu.

Parhaamme mukaan ollaan  yritetty  kasvattaa mahdollisimman paljon puustoa talon ja tien väliin. Kun tien toiselta puolelta hakattiin aukoksi iso metsä, kaikuu meteli vielä kovemmin.

Jos olisi rahaa, en olisi näin vanha enkä olisi tätä puutarhaa 40 vuotta kasvattanut, muuttaisin ihan varmaan syvälle metsään.