purkaa sydäntä ja hutkia meitä nykyajan suomalaisia. Mitä ihmeen syytä meillä suurimmalla osalla on valittaa? Kaikki taitaa olla liian hyvin.

Moniko menee ihan todella nälkäisenä nukkumaan iltaisin. Moniko tekee auringon noususta auringon laskuun töitä vieraalla ja sen jälkeen omat työt ( torpparit). Moniko joutuu olemaan orjan kaltaisessa asemassa? Monenko lapsi kuolee kurkkumätään, hinkuyskään, tuhkarokkoon. Moneltako perheeltä kaikki lapset ovat kuolleet alle kouluikäisinä kyseisiin tauteihin. Moniko on jäänyt suuren lapsijoukon kanssa leskeksi ja saanut syödä armopalaa sukulaisten pöydästä. Monenko lapsi kaupataan huutolaiseksi? Tässä maassa. 

Moniko imettävä nainen on joutunut imettämään kartanon armon koiranpentuja ja kuunnellut oman lapsen nälkäitkua? Tämä asia oli sellainen, joka sai minut ajattelemaan mitä elämä on ollut ennen ja mitä se on nyt.

Ai, että tulee vihaiseksi kun kuuntelee jonkun hienohelman uikutusta, kun kynsi meni poikki. Tai kun kaupasta ei löytynyt juuri oikeanlaista pastaa. Tai kun eivät rahat riitä siihen Miamin yms matkaan. Ja kaikki suunnaton tavaran paljous! Mihin ihmeeseen sitä kaikkea tarvitaan?

Ihan ilman ennustajan lahjoja ennustan  tämäkin kansan saavan valittaa tulevaisuudessa ihan oikeista asioista. Se ei ehkä tapahdu  minun elinaikanani, eikä ehkä vielä lastenlapsienikaan elinaikana, mutta maailman meno ei voi jatkua tälläisenä loputtomiin. 

Jo pelkästään maailmassa vallitseva suunnaton epäoikeudenmukaisuus tulee aiheuttamaan vielä katastrofin ja paniikin ns. sivistyneissä maissa. Samoin ilmastonmuutos ja saastuminen.

Ja mikä onkaan kaiken tämän aiheuttanut. Ihan niin. Ihmisen suunnaton ahneus ja itsekkyys. Eikä epäoikeudenmukaisuutta tarvitse tässäkään maassa etsiä kovin kaukaa. 

Ai että minua suututtaa. Tässä mielentilassa  ainakaan "Täällä pohjantähden alla" ei ole sopivaa luettavaa. Täytynee sukututkimuskin jättää unholaan hetkeksi.