pidä talvesta. Se on kai tullut selväksi jo monta kertaa. Nyt ajattelin ihan listata talven plussat ja miinukset.                                        

- kylmä. Ainakin jos ovi Siperiaan on auki. Ja jos sen oven saa kiinni, niin ikkuna länteen aukeaa siinä samassa ja tulee lunta tupaan. 

-ja kylmän myötä alkaa nahka kutista

- sähköisyys. Vaatteita kun ottaa pois päältä, alkaa kipinäsuihku ja rätinä. 

-pipo. Tukka on sen näköinen koko talven, ettei kehtaa mennä kuin sinä päivänä kun hiukset on pesty sellaiseen paikkaan, jossa pitää pipo riisua.

-työpipot, jotka ovat A) kuin jälkiruokakulhoja, lyhyitä ja leveitä B) kuin maljakoita, syviä. Onneksi on silmälasit, jotka pysäyttävät pipon ennenkuin se putoaa silmille.

-pää, joka on niin vääränmallinen, että siihen ei ole pipoa joka sopisi. No, yksi pipo on , mutta sitä ei kehtaa pitää ihmistenilmoilla kun se on niin kamalan näköiseksi virttynyt. 

-vaatekerrosten pukeminen ja riisuminen. Jos menee koirien kanssa ulos, pitää pistää vaatteita kuin naparetkelle. Ja jos sisällä haluaa puuhastella jotain, pitää alimmaista kerrosta lukuunottamatta riisua koko kaikki pois taas. Ja taas uudelleen.

-pakkasella Nanna, pikku hoitokoira voi olla ulkona korkeintaan 15 min. Sitten alkaa palella, vaikka on puku päällä

-Nanna metsästys sängyn alta, että saa sen puvun päälle.

-liukkaus. Pitää köpötellä, ettei lipsahda selälleen. 

-todellinen liukkaus, kun vesisade on tehnyt tiet peilikirkkaiksi, hiekotusauto tulee sitten joskus aamulla ja lehdenjakaja ajaa kaikki lihakset peräreikää myöten jännityksessä, että pysyykö tiellä.

-todellinen lumisade. Kun lunta tulee vaakasuoraan ja pystysuoraan ja vaikka mistä suunnasta, eikä aura-auto tule kuin joskus aamulla ja lehdenjakaja ajaa hullunkiilto silmissä pitkin metsiä viemään niitä lehtiä asiakkaille, jotka sitten valittavat, kun lehti onkin jätetty talvilaatikkoon kilometrin päähän. "Millä te luulette, että minä sen sieltä haen, kun on niin paljon lunta." Niinpä.

- maaliskuu masentaa aina. Päivällä sulaa ja yöllä jäätyy koppuraksi.

- kevätaurinko paljastaa kaiken pölyn nurkissa

-Ulkona ei ole juurikaan mitään muuta tekemistä kuin oravan jälkien seuraaminen.

- Talviurheilu. Kun Miehen kaikki viikonloput menevät hiihdon ja ampumahiihdon ja alppihiihdon seuraamiseen. Tässä asiassa on vähän edistytty. Mäkihyppy on jäänyt pois kuvioista.

- autolla ajo kaikki talvitamineet päällä. 

                                                   +++++++++

+ talven kauneus 

+ Lumipyry, sellainen kun lunta tulee vaakasuoraan ja pystysuoraan ja vaikka mistä suunnasta, kunnon tuuli siihen päälle. Sellaisena yönä kun saa kääntää kylkeä sängyssä.

+ lumityöt, Jotain tekemistä ulkona

+ kauniit talviyöt. Kun tähdet loistavat, tiet ovat kunnossa ja saa kuunnella kunnon musiikkia omaan makuun.

+ Yle areena. Nyt on aikaa katsoa mitä kaikkea sieltä löytyykään.

+ kevätaurinko silloin kun on lämpötila jo siedettävän, - 5 C, puolella, ja voi palelematta tehdä pitemmänkin retken ulkona. 

+ laavu kevättalvella.

+ ehtii harrastaa. Käsitöitä ja sen sellaista.

+ On niin kylmä, ettei tarvitse lähteä mihinkään. Muualle kuin töihin ja kauppaan.

takatalvi.jpg